poniedziałek, 18 marca 2013

Kartoflanka

Pożywna, smaczna, prosta i tania zupa? Kartoflanka! :) Na ten ciekawy przepis trafiłam w książce Ewy Aszkiewicz. Mąż bardzo sceptycznie podchodził do zupy, która nie jest ogórkową, pieczarkową czy pomidorową. Bo jak to ziemniaki mogą być głównym składnikiem? :) Na szczęście nie poddałam się presji i w naszym domu zagościła kartoflanka. Zupa krem - aromatyczna, dobrze doprawiona. Polecam.


Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. 1001 przepisów", wyd. Publicat

niedziela, 17 marca 2013

Kurczak w cieście francuskim

Szukacie pomysłu na ładnie, ciekawie podany i sycący obiad? To jest idealna propozycja:) Zainspirował mnie wpis na blogu u Mirabelki i dziś przedstawiam pierwszą odsłonę kurczaka w cieście francuskim.



sobota, 16 marca 2013

Kapuśniak - na powrót zimy - idealny

Gdy za oknem znowu zima przyda się coś na rozgrzewkę:) Idealnie nadaje się do tego kapuśniak. Gorący, kwaśny, sycący. Coś co bardzo smakuje po powrocie do domu z mroźnego spaceru, kiedy policzki jeszcze szczypią od mrozu, a dłonie aż proszą o przytulenie się do ciepłego kubeczka zupy:)

piątek, 15 marca 2013

Truskawkożercy, łączmy się! :)

Może zimę uda się przekupić... A może ładnie poprosić, żeby sobie już poszła? :) Bo ja chcę do lata, chcę świeże truskawki! Bo naszedł mnie głód, truskawkowy głód... 
Jak dobrze, że mama zamroziła i truskawki i truskawkowy mus... (DZIĘKI MAMO:)) Bo teraz z zachciankami się nie walczy, teraz zachcianki się spełnia:)

Dzisiaj może nie tyle przepis co bardziej inspiracja. Truskawkożercom zdecydowanie polecam.



środa, 13 marca 2013

Filet z kurczaka w rozmarynie

Kiedyś o tej potrawie usłyszałam: "śmiałe połączenie smaków" :) To potrawa, która powstała przypadkiem, a już całkiem celowo nieraz gościła na naszym stole.


niedziela, 10 marca 2013

Bardzo proste ciasto z owocami

Ciasto idealne na owocowe, soczyste lato, ale w środku powracającej zimy również doskonale się sprawdzi... na przykład jako poprawiacz humoru. Można użyć dowolnych, ulubionych owoców, choć najlepiej smakuje z truskawkami;) Miałam mrożone jagody, stąd powstało proste ciasto z jagodami.



sobota, 9 marca 2013

Danie - bestseller, czyli ryba po grecku

To taki "bestseller" rodzinnych spotkań. Zamarzyło mi się zjeść rybę po grecku. Zazwyczaj w domu jadło ją się "na zimno". Ja zdecydowanie wolę to danie w ciepłej wersji:)


piątek, 1 marca 2013

Filet z pstrąga łososiowego i złote talarki

Zainspirowana przepisem Okrasy, podjęłam się przygotowania pstrąga łososiowego. W skrócie: rybę przygotowałam i tak po swojemu, a puree z selera zjadł Mąż (na całe szczęście, bo mnie przez gardło ten smak nie przeszedł). Ryba zamiast pieczona z rozmaitościami została po prostu usmażona. Jako dodatek wybrałam talarki z ziemniaków. Do tego surówka z pora i jabłka. Teraz to ja rozumiem takiego pstrąga:) Prosto i ... smacznie.