środa, 19 grudnia 2012

Kapuśniaczki do wigilijnego barszczu

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego to sposób na szybkie przygotowanie dodatku do wigilijnego barszczu. Smakują, ładnie wyglądają i błyskawicznie się robią. Gdyby więc komuś brakowało czasu w szale przedświątecznych przygotowań - polecam ich przygotowanie.



Składniki:

  • kiszona kapusta
  • suszone grzybki
  • suszona śliwka
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, owoc jałowca
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sezam i/lub mak

Kapustę delikatnie wyciskamy, dodajemy do niej przyprawy i śliwkę. Dusimy przez kilka minut. W osobnym  garnku grzybki zalewamy wodą (małą ilością - wystarczy, żeby jej poziom przykrył grzyby), podgotowujemy  przez kolejnych kilka minut, a następnie dodajemy do kapusty (razem z tą wodą - da ładny kolor). Całość dusimy, aż kapusta zmięknie. Farsz studzimy.

Płat ciasta francuskiego przekrawamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na środku każdego tak powstałego prostokąta nakładamy wzdłuż zimny farsz z kapusty. Zawijamy w rulon. Kolejno kroimy z ukosa małe prostokąty - o szerokości około 3-4 cm. Smarujmy roztrzepanym jajkiem, posypujemy wedle uznania sezamem lub makiem (można zrobić dwie wersje) i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.



Kiedyś zbiorę się w sobie i przygotuję takie drożdżowe... ale to "kiedyś" :)

3 komentarze:

  1. Mam je w planach do barszczyku :-)
    Uwielbiam ten czas przedświąteczny, kiedy jest tyle super przepisów na blogach, a Ty?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. na jednej z wigilii pojawiły się na stole, ale w cieście drożdżowo-kruchym.
    u nas bardziej sprawdza się przeglądanie przepisów po świętach, kiedy jest więcej czasu i planowanie co się zrobi za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nie robiłam podobnych dań, zawsze śledzie w śmietanie, oleju, pod pierzynką, karp w galarecie, smażony, ryba po grecku, barszcz, uszka, kotleciki grzybowe, kluski z makiem ...ale że moi ostatnich nie lubią (tylko rodzice) to szukam nowych pomysłów. Spróbuję bo mam akurat kapustę już gotową i ciasto francuskie

    OdpowiedzUsuń