czwartek, 17 stycznia 2013

"Szybki murzynek"...

... taką nazwę - razem z przepisem - Babcia podała Mamie, a Mama - mi. Nazwa pasuje, bo nie licząc czasu pieczenia robi się go błyskawicznie. Wystarczy jedno naczynie, mikser i składniki, żeby w kilka chwil przygotować ciasto, które po około godzinie pieczenia da nam cudny, aromatyczny, sprężysty efekt. Lubię to ciasto za smak kojarzący się z domem rodzinnym czy "herbatkami" u Babci. Ma też wspaniałą wilgotną konsystencję, nie jest mdły czy zapychający. Jest po prostu pyszny:)
U mnie sprawdza się jako deser, podwieczorek, a czasami nawet - z serkiem waniliowym - jako kolacja czy śniadanie:)


Składniki (na małą blachę, np. 25x12cm a nawet 25x21cm):
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • ok. 100 ml dżemu śliwkowego lub wiśniowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 czubata łyżka kakao

Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać. Piec około 50 min w temperaturze 200 st.C.


Już co prawda po Świętach, ale taki murzynek może z powodzeniem "udawać" piernik kiedy będzie nam brakowało czasu, aby upiec piernik prawdziwy:)


7 komentarzy:

  1. Super przepis!!! dziś wypróbuję
    Lubie takie szybciutkie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto faktycznie szybciutkie, a w zanadrzu mamy jeszcze inną wersję tego murzynka :)
    @kuchenny bałagan tak, tak pięknie wyrósł, z tej porcji w węższej blaszce będzie właśnie taki pnący się w górę, jeśli weźmiemy tą bardziej kwadratową blachę będzie on bardziej płaski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis! szybko, prosto- to lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie mam wstawionego murzynka :)

    Zobaczymy jak wyjdzie :)

    pozdrawiam
    Obserwuje i liczę na rewanż :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie pieke go 3 raz super przepisz dziekuje:*

    OdpowiedzUsuń