piątek, 6 grudnia 2013

Sposób na mięso z rosołu: drobiowa pasta kanapkowa z orzechami

Kilka postów wstecz wspominałam, że bardzo polubiłam rosół i dlatego Mąż go często gotuje. Wtedy zawsze pojawia się kwestia gotowanego mięsa i w końcu problem, bo ile razy można jeść potrawkę z kurczaka? Trochę szczęścia i przypadku i znalazłam dobre rozwiązanie. W kulinarnej biblioteczce mojej mamy znalazłam książkę Hanny Szymanderskiej "Coś do chleba", wyd. Prószyński i S-ka. Był tam przepis na pastę "Arabską". I problem gotowanego drobiu odrobinę się rozwiązuje:) A my zyskujemy smaczne smarowidło do chleba.



Składniki (podaję za oryginałem):

  • 25 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki bułki tartej (można zastąpić ćwiartką suchej kajzerki)
  • ok. pół szklanki śmietanki (zastąpiłam mlekiem)
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Bułkę namoczyć na pół godziny w mleku. Wszystkie składniki (poza majonezem) potraktować blenderem, wymieszać z majonezem. Jeśli w paście mają być dobrze wyczuwalne kawałki orzechów polecam pominąć je przy blendowaniu, dobrze posiekać i dodać razem z majonezem do zmiksowanej już pasty.
Najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pasty do chlebka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yhym, dobre są:) ja teraz często przygotowuję jakieś smarowidło do chleba (o czym będzie się można niebawem przekonać na blogu:)), a możliwości są wręcz nieograniczone:) Również pozdrawiam.

      Usuń