środa, 14 września 2011

Naleśniki z serem



Naleśniki - przepis podstawowy:
składniki na 10 sztuk
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • mąka (ok. 8 łyżek)
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podana ilość mąki jest jedynie orientacyjna. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby polecam dodać więcej mąki (lub mleka jeśli przesadzi się w drugą stronę). Gotowe ciasto smażymy na patelni odrobinę posmarowanej tłuszczem. 

Zazwyczaj nie chce mi się brudzić naczyń na tylko 10 naleśników (za szybko znikają;p), więc od razu robię podwójną porcję z tą tylko różnicą, że nie dubluję porcji jajek, bo wtedy naleśniki robią się zbyt twarde.

Z dzieciństwem kojarzy mi się zapach naleśników z serem odsmażanych na masełku. Najlepszy jest do tego samodzielnie przygotowany serek:
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • cukier
  • cukier waniliowy
Wszystko dokładnie rozdrabiamy i mieszamy widelcem lub blenderem (wtedy serek ma delikatniejszą postać). Smarujemy połowę naleśnika, składamy na pół... i jeszcze raz na pół:) 

Podgrzane z masełkiem pięknie pachną, a jeszcze lepiej smakują:)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza