wtorek, 21 stycznia 2014

Bez pieczenia - szarlotka z mascarpone

Mama ucieszyła mnie w niedzielę taką oto słodkością:


Szarlotka z serkiem mascarpone. Jest delikatna, lekka, orzeźwiająca. Pyszna. Jeśli chodzi o kwestie techniczne to ciasto bez pieczenia, proste do zrobienia. 

Świetne połączenie dobrego smaku i łatwości przygotowania.

Przepis mam od Mamy, a mama od Pani Ani - dziękuję:)

Składniki:
  • 7 dużych jabłek ( jeśli są mało słodkie + cukier do smaku)
  • 1 duży serek mascarpone (500 g)
  • 2 duże podwójne paczki + 1 mała paczka herbatników 

Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
+ płatki migdałów do dekoracji

Ciasto:
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, dodając cukier (ilość zależy od rodzaju jabłek - trzeba próbować) uprażyć w rondelku. Wystudzić. Zimną masę jabłkową dokładnie wymieszać z mascarpone.
Na dużej tacy (ok. 25 x 40 cm) układać kolejno warstwę herbatników, warstwę masy serowo - jabłkowej i znów warstwę herbatników - aż do skończenia składników - ostatnie będą herbatniki. Z powyższych ilości wyjdzie 5-6 warstw serowych.

Polewa:
W rondelku zagotować margarynę z cukrem, wodą i kakao. Dokładnie rozprowadzić. Jeszcze gorącą polewać ciasto.

Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki (wtedy jest najbardziej zwarte i najlepiej się kroi).



Szarlotkę z mascarpone (bez pieczenia) zgłaszam do akcji kulinarnej Aghate:

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a nie tylko pysznie wygląda:)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, a ja uwielbiam ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować! Ja byłam ostatnio sceptycznie nastawiona do ciast bez pieczenia, ale to mnie bardzo przekonało:)

      Usuń
  3. Ale fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie łączyłam jabłek z mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej też nie;) a okazuje się, że to takie pyszne:)

      Usuń
  4. Swietny. Do tej pory mieszalam mus z mascarpone do rogalikow i nalesnikow, ale sprobuje Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, dla mnie to zupełna innowacja:) A do naleśników na słodko to tylko twarożek dawałam albo dżem - warto wiedzieć, że tak też można. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. super to wyglada, natomiast proporcje herbatnikow troche nieprecyzyjnie okreslone. Ile gram ma miec jedna paczka?

    OdpowiedzUsuń