czwartek, 12 stycznia 2012

Najlepsza, najtańsza i dziecinnie prosta! Tortilla.

Po swoim "pierożkowym debiucie" Ania wróciła do studenckiej, sesyjnej rzeczywistości:) pozostało mi więc przeszperanie dysku w poszukiwaniu tego co ugotowane, a co jeszcze nie zostało opublikowane. No i przecież jest! Tortilla... wielokrotnie sprawdzona, uwielbiana przez wszystkich domowników. Tania, prosta, co prawda dość czasochłonna, ale... mmm oj warto:) Swego czasu Mąż tak był zauroczony smakiem przygotowanych wspólnie placków, że (!) chciał otworzyć budkę typu "kebab", tyle że z tortillą. Coś niesamowitego, ale na szczęście zapał ten minął:) Przepis "Babci Halinki" znaleziony tutaj. Z czasem trochę przez nas zmodyfikowany (ale jedynie pod względem ilości wody). Poza tym - to nasz ideał tortilli.



Składniki (robimy zawsze podwójną porcję ok. 20 placków, więc podaję od razu nasze ilości):
  • 40 dag mąki pszennej (można też użyć kukurydzianej - nie próbowaliśmy)
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml wody.
Mąkę zagnieść ze smalcem i solą dodając stopniowo wodę. Pożądana konsystencja - ciasta makaronowego. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Kroić mniej więcej centymetrowe plastry i cienko rozwałkować. Smażyć bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni, z każdej ze stron po ok 30 sekund, czyli do uzyskania nieco rumianego wyglądu. Przy smażeniu polecamy przykrywać gotowe placki ściereczką, aby nie wysychały.

Gotowe placki smarujemy gęstym sosem czosnkowym, nadziewamy kostkami z piersi kurczaka, kapustą pekińską, warzywami, serem, czy jak kto lubi. Ciepłe zawijamy w folię aluminiową dla utrzymania temperatury i... wygody:) potem pozostałe tortille można w tej folii odgrzać.
Smacznego! :)



7 komentarzy:

  1. Trzeba w końcu zabrać sie za domowe tortille :) Fakt proste ale jak łatwo kupić w sklepie..i plany zwykle są przekładane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczę skąd ja bym wzięła smalec, a po drugie czy byłabym odważna spróbować?:>
    ale wychodzą na pewno dużo taniej domowe tortille niż te kupne!

    ;)
    obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można je przechowywać po przygotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noo ciężko powiedzieć, u nas nigdy nie przetrwały więcej niż 24h, ale to tylko dlatego, że wcześniej znikały:))

      Usuń
    2. cóż... pozostaje poeksperymentować ;)

      Usuń
  4. fakt kupić tortille jest łatwo, ale te wcale skomplikowane nie są. namówiłyście mnie! w tym tygodniu na obiad będzie domowej roboty tortilla :).
    Pozdrawiam Agnieszka
    High Contrast

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, pochwal się co z tego wynikło:)

      Usuń