niedziela, 25 listopada 2012

A u nas na śniadanie - pasta jajeczna

Co przygotować na pyszne śniadanie czy smaczną kolację? Odpowiedź jest jedna. To prosta pasta jajeczna. Jej zrobienie zainicjował mąż. Pomysł trafiony, wykonanie proste, mało pracochłonne i tanie:) Podoba mi się też to, że wiem co jemy. Zazwyczaj kupowaliśmy różne pasty kanapkowe, a z kupnymi to już wiecie jak czasami bywa. Teraz w lodówce mamy - przynajmniej tą jajeczną - już tylko domową.


Składniki:

  • 4 jajka
  • pół cebuli
  • pół pęczka pietruszki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: żółty ser starty na małych oczkach

Jak zrobić pastę jajeczną? Nic bardziej prostego:) Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pietruszkę posiekać i dodać do jajek i cebuli. Całość wymieszać z majonezem przyprawiając solą i pieprzem. Dla wzbogacenia smaku można dodać starty ser żółty (pasta będzie wtedy też bardziej syta).




Z pastą jajeczną jest jeden podstawowy problem... Zaczynasz jeść...

i jesz...
.... i jesz...
... i nie możesz się jej oprzeć :)

4 komentarze:

  1. z jajkiem można nieźle kombinować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! dziś będę robic! cudowne zdjęcia, pozdrawiam, http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać wyszło:) Pozdrawiam, Justyna

      Usuń