środa, 16 listopada 2011

Pralinki na świąteczną nutę

No i stało się, chyba pod wpływem napływających z każdej strony świątecznych sygnałów powstało to słodkie cudo:) A pomyśleć, że pierwotny zamysł był taki, żeby tylko zrobić coś słodkiego z produktów, które mamy w domu. Ach, idą święta:)



Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 8 łyżek mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 3/4 szklanki i 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek mleka w proszku
  • 2 i 1/4 szklanki amarantusa (poppingu)
Margarynę rozpuścić z cukrem i ostudzić. Dodać mleko, kakao i aromat migdałowy. Następnie stopniowo dodawać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję sukcesywnie dosypywać amarantusa. Ponownie dokładnie wymieszać. Wstawić na kwadrans do zamrażalnika. Z zastygłej masy formować kulki. Gotowe praliny schłodzić jeszcze przez godzinę w lodówce. No i gotowe:)


2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się Twój przepis na zdrowe pralinki :) A jak świątecznie się zrobiło! Aż rozmarzyłam się.. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, a to dzięki Tobie odkryłyśmy popping:)

    OdpowiedzUsuń