środa, 22 stycznia 2014

Na trzy! - omlety w wersji mini

Lekkie, delikatnie słodkie, sycące - omlety, a w zasadzie omleciki. Najlepiej smakują z dżemem lub jogurtem. Świetnie sprawdzają się jako sobotnie śniadanie, kiedy jest więcej czasu na wspólny poranek. Jak miło, że do weekendu już coraz bliżej;)


Składniki (na około 25 sztuk):
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na gęstą pianę. Ciągle miksując stopniowo dodawać pozostałe składniki.
Smażyć na rumiano na suchej patelni (moja patelnia do naleśników dawała radę, jeśli jednak będziecie mieli problem z przywieraniem omletów, można patelnię pokropić olejem).



Jak widać na załączonym obrazku - Mąż nie mógł powstrzymać się przed kolejnym... i kolejnym... i kolejnym:)

10 komentarzy:

  1. Słodziutko wyglądają! Chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki rozmiar lubię najbardziej :) można smarować ulubionym dodatkami do woli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mini są ok:) ale taki duży na całą patelnię też ma swój urok - wtedy jest tylko dla mnie:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten weekend należy do naleśników. Dziękuję za prosty i jakże dla każdego przepis. Z utęsknieniem czekam na nowe kulinarne inspiracje

    OdpowiedzUsuń