piątek, 2 grudnia 2011

The best WAFLE... ever! :)

Dzisiaj bardzo krótko. Nie jadłam nigdy lepszych wafli!  To jest smak mojego dzieciństwa... A poniższy przepis, który mam od mamy, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Mmmm, pycha!



Składniki na masę:
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • aromat migdałowy
  • 2 szklanki mleka w proszku
Wszystkie produkty (poza mlekiem w proszku) zagotować i przestudzić, wsypać mleko w proszku i dokładnie wszystko wymieszać z pokruszonymi waflami (2-3 sztuki). 



Podstawowym błędem jaki tym razem popełniłam był wybór wafli. Jednak te standardowe, grubsze bardziej mi tu odpowiadają:)

4 komentarze:

  1. Och, jak ja kocham te wafle, gdy bylam mala babcia zawsze pozwalala mi je czesto robic, bo mama juz nie za bardzo, poniewaz byly bardzo kosztowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochote zrobic Twoje wafle, jednak mam kilka pytan. Czy nadaja sie takie okragle wafle srednicy ok 20 cm? i nie bardzo rozumiem ile tych wafli wkruszyc do masy? 2-3 sztuki to ile dokladnie w gramach?dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) Wafle okrągłe też się nadają, jeśli będą mniejsze po prostu warstwa masy będzie grubsza albo będzie można tą ilością przełożyć 2 opakowania wafli. Najlepsze według mnie są jednak wafle (bodajże) tortowe - takie grubsze, pakowane w srebrne opakowania.
      Ilość kruszonych wafli zależy od uzyskanej konsystencji. Nie wiem ile jest to w gramach, choć następnym razem postaram się zważyć te wiórki:) Spróbuj najpierw z dwoma, masa powinna być gęsta, mieć konsystencję... hmm Nutelli. Jeśli nadal będzie dość rzadka, dodaj jeszcze wafli. Dodatkowo im więcej wkruszonych wafli tym więcej robi się masy:)
      Po zrobieniu słodkości z tego przepisu zapraszam do podzielenia się wrażeniami:)

      Usuń
  3. mmmm pycha!!! zapraszm do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń