wtorek, 20 grudnia 2011

Romans drożdży z cynamonem:) Cinnamon Roll

Cynamon... ciasto drożdżowe... Mmm... idealne połączenie:) i jak pięknie pachnące:)
Inspirację znalazłam tutaj, ale przepis wzięłam stąd. Odrobinę zmodyfikowałam do własnych potrzeb i oto są: aromatyczne, gorące, słodkie, pyszne bułeczki Cinnamon Roll.
Korzystając z okazji przypominamy, że jutro środa, a więc kolejna (druga) szansa na przyłączenie się do naszej akcji "Trochę weekendu..."

Składniki - ciasto:
(podaję już z moimi modyfikacjami)
  • 4,5 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 75 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
Składniki - nadzienie:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cynamonu w proszku
  • 1/4 kostki masła


Drożdże pokruszyć, dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozczyn dodać do 2 i 1/4 szklanki przesianej mąki. W mikrofalówce podgrzać (do roztopienia masła) mleko, masło, cukier i sól. Powstały w ten sposób płyn stopniowo dodawać do mąki mieszając drewnianą łyżką. Do masy dodawać po jednym jajku (ubijać już mikserem). Następnie już rękami wyrabiać ciasto, dodając pozostałą mąkę, do momentu aż ciasto będzie "gładkie i elastyczne". Kulę ciasta wyłożyć do misy wysmarowanej wcześniej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 lub 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Odstawić na 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie wymieszać składniki nadzienia. Cukier, mąkę i cynamon wymieszać. Dodać masło... i tutaj jest ciekawa wskazówka: w oryginalnym przepisie masło należy drobno posiekać i połączyć z sypkimi produktami, ja masło roztopiłam. To chyba był trochę błąd, bo potem ciężko było gęstą masę rozsmarować po placku, ale częste zwilżanie dłoni pozwoliło i to pokonać:)

Gdy ciasto odpoczęło rozwałkować je na mniej więcej;) prostokąt (30 x 40cm). Placek posypać lub posmarować nadzieniem, a następnie zwinąć w rulon. Kroić na 2- centymetrowe plastry. Wyłożyć w wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem blasze. Włożyć do cienkiej reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut (aż podwoi objętość).

Piec przez 25 minut w temperaturze 190 st.C.

Najlepsze są na gorąco, potem można podgrzać w mikrofalówce:)


Jest trochę przy tym chodzenia, nie powiem;) ale to akurat bardzo miły przerywnik przy sprzątaniu i innych świątecznych przygotowaniach, kiedy co prawie godzinę znów podchodzisz do pachnącego drożdżowego ciasta:)


5 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio podobne, tylko, że w 4 wersjach i uważam, że są wspaniałe. Można kombinować z nadzieniem do woli, wyglądają pięknie i są porządnie zakręcone.
    pozdr

    PS
    Twoje są ładniejsze niż na Kwestii Smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm... na pewno 250g swiezych drozdzy? to 2,5 opakowania... troche duzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurczę! rzeczywiście wystąpił tu błąd :) dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam, oczywiście chodziło o 25 gram:) czyli 1/4 opakowania. Jeszcze raz dziękuję za czujność:)

      Usuń
    2. nie ma sprawy :) z drozdzami sie zaprzyjaznilam i nie raz korzystalam i w sumie tylko daltego cos mi sie wydawalo za duzo :P
      cynamonki zostawilam do zrobienia na niedziele mniam :)

      Usuń
  3. Oj świetnie wyglądają! Drożdżowe z cynamonem zawsze smakuje fantastycznie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń