środa, 21 grudnia 2011

Weekendujemy się:) zapiekanka!

Piątkowy obiad to już zdaje się weekend... Mamy więc propozycję na takowy:) Tym samym chcemy wzbogacić naszą akcję o kolejny wpis z serii "I <3 weekend" :)
Przepis znaleziony w numerze specjalnym "Mojego gotowania" - Zapiekanki (1/2009).


Składniki (podaję z drobnymi modyfikacjami):
  • 75 dag ziemniaków
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku (w oryginale 2 szalotki)
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mleka
  • 6 dag masła
  • 3 łyżki śmietany (przyznaję bez bicia, że zapomniałam dodać i też było dobre;p)
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w plasterki i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Z odcedzonych ziemniaków zrobić puree z dodatkiem gorącego mleka. Dodać przyprawy i śmietanę.
Na maśle usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zarumienionej dodać szpinak (użyłyśmy wygodnego brykietu) i natkę, po chwili również przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę. 
W formie wysmarowanej masłem ułożyć warstwę puree - szpinaku - znów puree i całość posypać startym serem. Zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Dobre :)





Wpis dodajemy do akcji i Was również zachęcamy do przyłączenia się do zabawy (i niech przygotowania do Świąt nie będą wymówką;), przecież weekend w środę każdemu się należy:))

3 komentarze:

  1. Bardzo fajna, prosta zapiekanka. Też miałam się dziś weekendować, ale zabrałam się za sprzątanie i aranżowanie na nowo kuchni i w efekcie nie przygotowałam zaplanowanych na dziś weekendowych tartaletek z ciasta francuskiego, ale co się odwlecze...

    OdpowiedzUsuń
  2. ... to się zrobi na najbliższą środę (28 grudnia) :) czekamy zatem:)
    a zapiekanka rzeczywiście prosta. Co też ważne, mało potem zmywania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak i zapiekanki. Proste a ile radości!;)

    OdpowiedzUsuń