sobota, 29 grudnia 2012

Francuskie snacki - idealne na imprezę

Szukacie dobrej przekąski na imprezę, np. sylwestrowe posiedzonko ze znajomymi? A najlepiej jeśli dałoby się zrobić ją dzień wcześniej? To jest świetne rozwiązanie, bo nie dość, że proste, szybkie, niewymagające specjalnych zabiegów to na dodatek względnie tanie.
Polecam wszystkim zabieganym i tym, którzy mają jeszcze świątecznie "włączony tryb oszczędzania energii" :).



Składniki:
  • ciasto francuskie
  • keczup
  • oregano
  • szynka / wędzony kurczak / kabanosy (wedle uznania, dodatek mięsny można też zupełnie pominąć)
  • ser żółty
  • suszone pomidory (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na nieduże kwadraty (wyszło mi 24 sztuki). Każdy kwadracik posmarować keczupem, najlepiej smarować w kółko, żeby nieposmarowane rogi podczas pieczenia ładnie się podniosły. Posypać otartym, suszonym oregano. Dodać nieduże porcje dodatku mięsnego - polecam uprzednio pokroić go w małe kosteczki, czy ostatecznie w paseczki, żeby lepiej się potem gryzło:) Na środku każdego snacka dodać trochę startego, żółtego sera. Na końcu można dodać małe kawałki suszonych pomidorów z oleju.
Piec w temperaturze 200 st C przez około 17 minut do zarumienienia.

Świetnie smakują gorąco (trzeba tylko uważać na gorący keczup;)), ale na zimno również są pyszne.





To jest również nasza propozycja w akcji "Sylwestrowo - imprezowo" organizowanej przez Szybkie gotowanie.

 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie różności z ciasta francuskiego ;-) Twoj przepis tez bede musiala wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń