sobota, 29 grudnia 2012

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym

Danie w sam raz na sylwestrowe posiedzonko czy noworoczne "doprawianie" :) Propozycja dla fanów czosnku;) Odkrycie z wizyty u wujostwa.



Składniki:
  • 80 dag filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
  • mała łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć (można przez noc), przepłukać i wstawić do moczenia w nowej wodzie tym razem z octem. Po takiej kąpieli filety osuszyć. Pokroić w małe kawałki. W naczyniu ułożyć śledzie i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:
Czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, przyprawy (w tym trochę cukru), koperek i skórkę cytryny. Wymieszać.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz