czwartek, 10 lipca 2014

Sernik z jogurtów greckich

Pyszne, delikatne, lekkie ciasto. Taki trochę oszukany sernik bez sera. Znacznie mniej pracochłonny od tradycyjnego sernika, a efekt - idealna sernikowa pianka:)


Składniki:
  • 3 jogurty greckie po 400 ml
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (takie standardowe na 0,5 l mleka)
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru (zwykły kryształ też daje radę)
  • szczypta soli
  • paczka podłużnych biszkoptów

Przygotować 3 miski (jedna dość duża, żeby na końcu pomieścić wszystkie składniki).Oddzielić żółtka od białek. 1 - W największym naczyniu zmiksować żółtka z cukrem pudrem. 2 - Jogurty dokładnie wymieszać z budyniami. 3 - Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
Następnie: do żółtek dodać jogurty, dobrze wymieszać łyżką. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i również delikatnie, ale dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej ciasno biszkopty. Wylać masę jogurtową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Polecam również przepis w wersji obrazkowej (taki dostałam od Mamy, a ona od p. Izy) - sprawdza się świetnie:)





15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo ładnie i przede wszystkim leciutko :)
    Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak to widzisz, bo rzeczywiście jest leciutkie:) A już się bałam, że zdjęcie nie odda tej delikatności.

      Usuń
  2. Lubię serniki jogurtowe, bo są takie delikatne i piankowe właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z sernikami jogurtowymi się prawie nie spotykam, stąd mój zachwyt nad sernikową pianką jest jeszcze większy:)

      Usuń
  3. jutro ja się zabieram do nibysernika :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie na jaka blache jest ten przepis :)??bo nigdzie nie ma wypisanych wymiarów

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś pierwszy raz piekę ten sernik bo sam widok dodaje mi apetytu. Jedno mnie trochę zmartwiło ze w opisie wyżej nie ma proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Dodałem do masy 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, bo bałem się ze ciasto bez proszku mi opadnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już ten sernik zrobiłem z masy jogurtowej i wyszedł bardzo smaczny, tylko mi się biszkopty spaliły na których była masa wylana. Nie pomyślałem żeby jest czymś zmoczyć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już ten sernik zrobiłem z masy jogurtowej i wyszedł bardzo smaczny, tylko mi się biszkopty spaliły na których była masa wylana. Nie pomyślałem żeby jest czymś zmoczyć.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś pierwszy raz piekę ten sernik bo sam widok dodaje mi apetytu. Jedno mnie trochę zmartwiło ze w opisie wyżej nie ma proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Dodałem do masy 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, bo bałem się ze ciasto bez proszku mi opadnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto pyszne, aczkolwiek mam z nim wielki kłopot ... Upiekłam je dzisiaj i w efekcie końcowym ciasto bardzo opadło , ma zaledwie 2 cm (dla porównania brzegi 7). Nie wiem co zrobiłam nie tak , tym bardziej że bacznie je pilnowałam , pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę , a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam je jeszcze w nim na 20 minut, po czym lekko uchyliłam drzwiczki i tak zostawiłam ciasto do przestygnięcia . Proszę o pomoc! Chciała bym upiecz ciasto jeszcze raz , tym razem dla szerszego grona , więc zależy mi również na efekcie wizualnym , bo teraz to ciasto wygląda okropnie , jak Wielki Kanion Kolorado (co oczywiście nie ujmuje mu walorów smakowych). Bardzo proszę o pomoc !

    PS. Po uchyleniu drzwiczek ciasto było już w znacznym stopniu opadnięte .

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam sernik bez sera ,wyszedł bardzo dobrze.,gościom bardzo smakował.podałam jeszcze do polania serniczka zmiksowane truskawki z odrobiną cukru...polecam

    OdpowiedzUsuń