Pyszne, delikatne, lekkie ciasto. Taki trochę oszukany sernik bez sera. Znacznie mniej pracochłonny od tradycyjnego sernika, a efekt - idealna sernikowa pianka:)
Składniki:
- 3 jogurty greckie po 400 ml
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (takie standardowe na 0,5 l mleka)
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru (zwykły kryształ też daje radę)
- szczypta soli
- paczka podłużnych biszkoptów
Przygotować 3 miski (jedna dość duża, żeby na końcu pomieścić wszystkie składniki).Oddzielić żółtka od białek. 1 - W największym naczyniu zmiksować żółtka z cukrem pudrem. 2 - Jogurty dokładnie wymieszać z budyniami. 3 - Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Następnie: do żółtek dodać jogurty, dobrze wymieszać łyżką. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i również delikatnie, ale dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej ciasno biszkopty. Wylać masę jogurtową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Wygląda bardzo ładnie i przede wszystkim leciutko :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł.
Cieszę się, że tak to widzisz, bo rzeczywiście jest leciutkie:) A już się bałam, że zdjęcie nie odda tej delikatności.
UsuńLubię serniki jogurtowe, bo są takie delikatne i piankowe właśnie :)
OdpowiedzUsuńA ja z sernikami jogurtowymi się prawie nie spotykam, stąd mój zachwyt nad sernikową pianką jest jeszcze większy:)
Usuńjutro ja się zabieram do nibysernika :-)
OdpowiedzUsuńmam pytanie na jaka blache jest ten przepis :)??bo nigdzie nie ma wypisanych wymiarów
OdpowiedzUsuńDziś pierwszy raz piekę ten sernik bo sam widok dodaje mi apetytu. Jedno mnie trochę zmartwiło ze w opisie wyżej nie ma proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Dodałem do masy 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, bo bałem się ze ciasto bez proszku mi opadnie.
OdpowiedzUsuńJuż ten sernik zrobiłem z masy jogurtowej i wyszedł bardzo smaczny, tylko mi się biszkopty spaliły na których była masa wylana. Nie pomyślałem żeby jest czymś zmoczyć.
OdpowiedzUsuńJuż ten sernik zrobiłem z masy jogurtowej i wyszedł bardzo smaczny, tylko mi się biszkopty spaliły na których była masa wylana. Nie pomyślałem żeby jest czymś zmoczyć.
OdpowiedzUsuńDziś pierwszy raz piekę ten sernik bo sam widok dodaje mi apetytu. Jedno mnie trochę zmartwiło ze w opisie wyżej nie ma proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Dodałem do masy 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, bo bałem się ze ciasto bez proszku mi opadnie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, aczkolwiek mam z nim wielki kłopot ... Upiekłam je dzisiaj i w efekcie końcowym ciasto bardzo opadło , ma zaledwie 2 cm (dla porównania brzegi 7). Nie wiem co zrobiłam nie tak , tym bardziej że bacznie je pilnowałam , pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę , a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam je jeszcze w nim na 20 minut, po czym lekko uchyliłam drzwiczki i tak zostawiłam ciasto do przestygnięcia . Proszę o pomoc! Chciała bym upiecz ciasto jeszcze raz , tym razem dla szerszego grona , więc zależy mi również na efekcie wizualnym , bo teraz to ciasto wygląda okropnie , jak Wielki Kanion Kolorado (co oczywiście nie ujmuje mu walorów smakowych). Bardzo proszę o pomoc !
OdpowiedzUsuńPS. Po uchyleniu drzwiczek ciasto było już w znacznym stopniu opadnięte .
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuńzrobiłam sernik bez sera ,wyszedł bardzo dobrze.,gościom bardzo smakował.podałam jeszcze do polania serniczka zmiksowane truskawki z odrobiną cukru...polecam
OdpowiedzUsuń