sobota, 5 stycznia 2013

Pasta z awokado

Ja to jestem jednak zwierz na promocje;) Zobaczyłam po okazyjnej cenie awokado i stwierdziłam, że muszę tego w końcu spróbować. Ania dzielnie mi w tym wtórowała:) Na pierwszy ogień poszło to co wydało mi się najprostsze w przygotowaniu - pasta kanapkowa. Inspirację znalazłyśmy w Kulinarnym Świecie, coś dodałyśmy, czegoś dałyśmy mniej, a efekt poniżej:)




Składniki:
  • dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z ósemki cytryny
  • mała suszona papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Do wyższego naczynia wrzucić awokado i jajka ugotowane na twardo (najlepiej pokroić je w mniejsze cząstki), zblenderować. Do takiej masy dodać, majonez, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i chili, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pasta z awokado świetnie smakuje z chlebem orkiszowym albo lekko solonymi waflami ryżowymi. 




4 komentarze:

  1. fajny pomysł, ja jestem zakochana w awokado więc na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no my może jeszcze nie zakochane, ale przypadło nam do gustu i może coś, gdzieś, kiedyś z awokado wymyślimy :)

      Usuń
  2. Mam piękne awokado i zrobię Twoją pastę.
    Z jajkiem nie znam.

    OdpowiedzUsuń