wtorek, 19 lutego 2013

Sos spaghetti bolognese

Jak można mieć na blogu spaghetti carbonara, a nie mieć jeszcze standardu spaghetti, czyli spaghetti bolognese? :) Dziwne, prawda? Dzisiaj nadrabiam zaległości, poniżej znajdziecie przepis na sos do spaghetti bolognese. Znaleziony kiedyś w przepisach, które mama dostawała od jakiejś firmy wysyłkowej. Dobrze, że go wtedy zapisałam, ale do źródła już nie udało mi się dotrzeć.



Składniki:
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 pomidory
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • cukier, sól, pieprz, opcjonalnie rozmaryn lub bazylia

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przysmażyć na nim mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - potraktować blenderem; następnie połączyć z winem i koncentratem, wszystko wlać do mięsa. Przyprawić, chwilę smażyć bez przykrycia, aby alkohol odrobinę odparował, a następnie dusić pod przykryciem około 25 minut (od czasu do czasu mieszając).

Przed podaniem polecam jeszcze do sosu dodać drobno starty żółty ser i delikatnie wymieszać - nasz sos nabierze wtedy jeszcze innego smaczku:)

Boloński sos do spaghetti podano:)



4 komentarze:

  1. propozycja na obiadek idealny

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak można podawać przepis na taki sos bez dodatku tymbarku, bazylii, oregano... Co za amatorszczyzna. .. Skasuj ten blog bo gotować nie umiesz dziewczyno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz był zdublowany, więc jedną wersję usunęłam. Ciężko powyższy wpis uznać za konstruktywną krytykę, ale rzeczywiście do spaghetti oregano i bazylia bardzo pasują - polecam dodać i spróbować. W kwestii "tymbarku" - znam tylko takie napoje...
      Reszty komentarza - nie komentuję. Pozdrawiam.

      Usuń