czwartek, 14 lutego 2013

Murzynek na szybko - tym razem orzechowo - rumowy

Grunt to mieć taki przepis go którego się często wraca, bo z niego ciasto zawsze wychodzi i który można jeszcze atrakcyjnie zmodyfikować. Tak jest właśnie z "szybkim murzynkiem". Jakiś czas temu już pojawił się na Pustym Kociołku, tym razem trzeba było go trochę zmodyfikować (głównie ze względu na brak przyprawy do piernika;)). Efekt jak zawsze aromatyczny i pyszny. Pachnący domem:)



Składniki (na blaszkę 25x12cm):
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • aromat arakowy lub rumowy
  • orzechy włoskie

Jajka ubić z cukrem. Dodać do nich pozostałe składniki (poza orzechami) i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do formy, posypać po wierzchu kawałkami orzechów włoskich.
Piec około 50 min w temperaturze 200 st.C.
Po ostygnięciu można jeszcze posypać cukrem pudrem...


... no chyba, że wierzch Wam się za bardzo nie przypiekł - wtedy z cukru można zrezygnować:)


Tutaj cukier puder był niezbędny, aby ukryć czarny krater jaki powstał na środku ciasta;)


Od razu lepiej:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz