środa, 13 marca 2013

Filet z kurczaka w rozmarynie

Kiedyś o tej potrawie usłyszałam: "śmiałe połączenie smaków" :) To potrawa, która powstała przypadkiem, a już całkiem celowo nieraz gościła na naszym stole.


Składniki (dla dwóch osób):
  • pojedynczy filet z kurczaka (ok. 200 g)
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 małe łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz 

Kurczaka pokroić w plasterki lub kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na niedużej ilości oleju, nie musi to trwać bardzo długo, bo za chwilę filet i tak będziemy jeszcze dusić. Mięsko zalać śmietaną, dodać odsączony groszek i rozmaryn. Dusić przez ok 10-15 minut, do delikatnego zgęstnienia śmietany i gotowości kurczaka:) Podawać z ziemniaczanym puree.

Aby filet z kurczaka był jeszcze bardziej miękki można go przed smażeniem namoczyć przez kilka godzin w mleku. Do aromatu warto wtedy dodać przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Nie jest to jednak konieczne, więc obiad możecie w rzeczywistości przygotować błyskawicznie:)


Liczę, że Wam również zasmakuje:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz