piątek, 29 listopada 2013

Kolejne danie retro - pełnoziarniste fusilli z serem i wędzonką

Makaron z serem. Kiedyś koszmar szkolnej stołówki... dzisiaj już nie powiedziałabym, że to koszmar, wręcz przeciwnie. Bardzo lubię to proste jedzenie. Na dodatek jest błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut i jedzenie gotowe.


Składniki (dla 2 osób):
  • 15 dag wędzonki (ew. kiełbasy, boczku itp.)
  • kostka półtłustego twarogu (tj. 250 g)
  • 20-25 dag pełnoziarnistego makaronu świderki (rzecz jasna można zamienić na inny kształt)

Makaron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami producenta. W tym czasie wędzonkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i delikatnie podsmażyć (jeśli używamy chudego mięsa do smażenia warto dodać łyżkę oliwy/oleju; przy boczku nie jest to konieczne). Twaróg również pokroić w kostkę. Świeżo ugotowany makaron wrzucić do wędzonki, chwilę przesmażyć, dodać ser i wszystko wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Pałaszować gorące:)

Ps. Świetnie nadaje się do odgrzewania;)


2 komentarze:

  1. Taki obiad również u mnie co jakiś czas gości. Smaczny i tak jak piszesz, błyskawiczny w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest też trochę "kryzysowy", kiedy czasu brak i w lodówce pustki:)

      Usuń