piątek, 18 lipca 2014

Za to uwielbiam lato! Tarta z budyniem i porzeczkami

Podobną tartę (ale z borówkami) jadłam w bawialni Studio Nie Nudno, kiedy byłam tam ostatnio z Syniem. Nie miałam jednak śmiałości, żeby poprosić o przepis. Spróbowałam zatem w domu "na czuja" i efekt jest bardzo satysfakcjonujący:) To idealne ciacho na gorący letni dzień (a tamten dzień był rzeczywiście gorrrący). Czemuż ja wcześniej nie piekłam tart?! Przecież to takie bezproblemowe ciasto, bardzo ładnie się prezentujące i jeszcze na dodatek pyszne... Chyba zaczyna się moja nowa love:)



Składniki - ciasto (idealnie kruche - przepis Zosi z MCE), zwiększyłam ilości na formę ~ 29 cm:
  • 225 g mąki pszennej
  • 180 g margaryny
  • 45 g cukru pudru

Składniki - pozostałe:
  • 1 standardowe opakowanie budyniu śmietankowego 
  • 400 ml mleka
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa (najsmaczniej - mix tych obu)
  • ok. 500 ml owoców czerwonych porzeczek

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimną margarynę. Posiekać, a następnie szybko wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. 
W tym czasie rozrobić galaretkę w 400 ml wody. Odstawić do ostudzenia.
Blachę cienko wysmarować margaryną i równo wyłożyć schłodzonym ciastem (z czasem zacznie się ono mocno kleić do rąk lub wałka - polecam wtedy równanie powierzchni przez folię spożywczą lub woreczek:)) Gęsto ponakłuwać widelcem (nie ma potrzeby obciążania grochem, ryżem itp). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 30 -35 minut do zarumienienia (przy mniejszej porcji ciasta czas pieczenia skrócić do około 25 minut).
Ciasto po upieczeniu ostawić do ostygnięcia, a w tym czasie ugotować budyń. O ile zwykle jedno opakowanie należy rozprowadzić w 500 ml mleka, tutaj gotujemy z 400 ml. Jeszcze ciepły budyń wylać na tartę i po krótkiej chwili ułożyć na wierzch owoce. Zalać zimną, lekko tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin - najlepiej na całą noc - do lodówki. Podawać schłodzone:)


2 komentarze:

  1. WYGLĄDA NIEZWYKLE KUSZĄCO...ZAPRASZAM NA JOGURTOWE CIASTO Z PORZECZKAMI:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/ciasto-jogurtowo-porzeczkowe.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń