wtorek, 7 października 2014

Słodkie bułeczki krucho-drożdżowe - przepis uniwersalny

Przyznam nieskromnie, że wyszły mi pyszne:) Doskonałe od razu po pieczeniu, ale chyba jeszcze lepsze po dwóch dniach leżakowania pod kloszem. Uniwersalne pod względem nadzienia. Moim osobistym faworytem jest wersja z twarożkiem. Kształt bułeczek może być dowolny. Pierwotnie miały wyjść rogaliki krucho-drożdżowe, ale już po pierwszej partii uznałam, że to za dużo roboty:) Bułeczki cięte z rulonu ciasta bardziej mnie przekonują.
Ten przepis to moja zmodyfikowana, słodka wersja pasztecików krucho-drożdżowych Teściowej (o nich pewnie też kiedyś będzie jeszcze mowa).


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 40 g cukru
  • 250 ml śmietany
  • kostka margaryny
  • 5 dkg drożdży
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i cukier waniliowy. Śmietanę, jajka i pokruszone drożdże wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.  Tak powstały "krem" dodać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie się kleiło - podsypać jeszcze mąką. 
Najwygodniejsza dla mnie do zrobienia forma bułeczek to wspomniane we wstępie bułeczki cięte z rulonu. Jak je zrobić - nic prostszego: gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Proponuję celować w wymiary 10-15 x 35 cm. Grubość placka nie powinna być mniejsza niż pół centymetra. Na środku po całej długości nałożyć dowolny farsz (twarożek, owoce itp). Zwinąć w rulon i skleić dokładnie brzeg. Ciąć pasy szerokości około 3-4 cm. Wyłożyć na blachę (z papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, posmarować rozmąconym białkiem i piec w temperaturze 180 st. C przez około 23 minuty (do zarumienienia).

Wersja "Ślimaczki z powidłami": rozwałkowane ciasto grubo posmarować powidłami, zawinąć w rulon. Ciąć 3-4 centymetrowe pasy i układać na papierze do pieczenia cięciem do góry. Wierzchy posmarować białkiem. Pieczenie jak powyżej.

Twarożek do bułeczek - składniki:
  • 250 g półtłustego twarogu (polecam typu klinek)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 czubate łyżeczki cukru
Dokładnie wszystko wymieszać. Najlepiej zmiksować lub rozgnieść widelcem.





2 komentarze: