wtorek, 30 grudnia 2014

Amoniaczki - "puch" nie ciasteczka

Amoniaczki to lekkie i delikatne ciasteczka. Dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne jako słodka przekąska po kulinarnie intensywnych świętach;)
Przepis z rodzinnego zeszytu.



Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 4 żółtka (wymieszać z jajkami)
  • 20 dkg masła wymieszać z mąką 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 dkg amoniaku rozmieszać z ½ szklanki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wyrobić, zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Rozwałkować, wycinać ciasteczka, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem.
Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (około 12 minut) na blachach posypanych mąką.

Mała rada: nie zaciągać się aromatem pieczonych ciasteczek;) Przy otwieraniu piekarnika też ostrożnie - zapach jest strasznie intensywny.

2 komentarze:

  1. Pamiętam jak mama kupowała takie duże w sklepie. Szok, że ich jeszcze nigdy nie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam wypróbować. Mam nadzieję, że efekt wyjdzie lepszy niż sklepowy:)

      Usuń